Stralingswarmte of convectiewarmte: wat is het verschil?

Bij de aanschaf van een kachel of haard rijst vaak de vraag wat beter is: straling of convectie? Deze twee warmtebronnen verschillen sterk van elkaar en zorgen voor een wezenlijk verschillend binnenklimaat.

Hoe krijgt u het perfecte binnenklimaat?

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is het belangrijkste doel van een warmtebron niet het verhogen van de temperatuur met een bepaald aantal graden, maar het optimaliseren van het comfort in een kamer of woning. Het blijkt dat wij ons het lekkerst voelen in een ruimte waarbij de voeten lekker warm zijn, de temperatuur op borsthoogte comfortabel voelt, en de lucht de we inademen niet te warm.

STRALINGSVERWARMING GARANDEERT OPTIMAAL COMFORT.

Bij stralingsverwarming wordt de warmte van een warm element naar koudere delen van een kamer gestuurd. De warmteoverdracht gebeurt snel. Straalkachels verwarmen objecten en oppervlakken in de kamer, en deze warmte wordt geleidelijk aan de omgeving afgegeven. Mensen ervaren kamers die door een straalkachel worden verwarmd als warm en knus.

Bij convectie wordt de minste oppervlaktewarmte aan de omgeving afgegeven.

Convectieverwarming betekent dat lucht wordt verwarmd terwijl deze tussen twee oppervlakken opstijgt. Koude lucht wordt vanonder de kachel aangezogen en daarna verwarmd. Vervolgens stijgt de lucht naar het plafond, waar hij geleidelijk neerwaarts in een warme “laag” wordt geduwd. De reden dat er nog steeds kachels met convectie worden aangeboden is dat niet alle woningen over een vuurvaste wand beschikken of omdat de kachel te dicht bij het meubilair staat. We moeten de warmte dan naar het plafond sturen in plaats van in de ruimte of over meubilair, vloeren en oppervlakken.