Met de intrede van de herfst nemen de temperaturen ‘s avonds een forse duik. Dat is het signaal voor ruim 1 miljoen Belgische gezinnen om weer brandhout in hun houtkachel of -haard te gooien. Maar dat doen ze massaal verkeerd!

Vuur aansteken: dit doet bijna iedereen verkeerd!

Quizvraag: hoe steek je een houtvuur op de beste manier aan? Leerden ze je vroeger om te beginnen met papier, dan aanmaakhout erbovenop te leggen en te eindigen met dikke blokken? Dan heb je het helaas altijd verkeerd aangepakt. De grootste blokken bovenaan warmen zo te langzaam op en beginnen te roken vooraleer ze ontbranden. Het gevolg laat zich raden: meer fijnstof.

De enige juiste manier is de top fire of Zwitserse methode : “Onderaan leg je de grootste stukken hout, bij voorkeur een beetje geschrankt. Dan komt wat fijn hout, en bovenaan steek je je aanmaakblokje aan. Op deze manier wordt het rookkanaal sneller opgewarmd en krijg je een betere trek in de schouw. Je grote blokken roken dan niet en zodra ze branden, doen ze dat meteen goed.

Prop je kachel niet vol

Niets zo fijn als lekker lang brandende houtblokken. Maar zo haal je verre van het maximum uit je stooksessie. Fijnere houtstukken zorgen voor een efficiëntere verbranding. Prop je kachel ook niet te vol want dan komt er te weinig lucht aan je hout. Ook het zogenaamde ‘smoren’ (het zoveel mogelijk afsluiten van je verbrandingslucht, red.) is niet meer van deze tijd. Zo gebeurt je verbranding veel te traag en onvolledig. Bovendien is het risico op schoorsteenbrand groter en creëer je enorm veel fijnstof.

Tip: vul slechts twee derde van de kachel met hout en hou een derde vrij voor luchtcirculatie.

Op tijd bijvullen

Is je hout bijna opgebrand? Wacht niet met bijvullen totdat er enkel nog gloeiende kolen overblijven. Voeg nieuw brandhout toe terwijl de vlam nog goed brandt. Idealiter als je haard nog voor een derde vol ligt met hout.

Een goede verbranding is een propere verbranding. Zwarte glasramen zijn een typisch gevolg van verkeerd stoken.

Kies het juiste toestel

Natuurlijk speelt ook het verbrandingstoestel een grote rol. Oudere kachels stoten gemiddeld 800 milligram fijnstof uit per normaal kubieke meter (mg/Nm³). De nieuwste toestellen op de markt mogen maximaal 40 mg/Nm³ uitstoten. Het andere uiterste: de zogenaamde smoorkachels of continue houtkachels. Die halen in de praktijk fijnstofwaarden van 3.000 tot 5.000 mg/Nm³! Wij raden mensen met kachels oude dan 20 jaar dan ook aan om meteen op zoek te gaan naar een nieuw toestel.

De nieuwe houtkachels op de markt halen allemaal de norm van 40 mg fijnstof per Nm³ en hebben een rendement van meer dan 75% wat betekent dat u minder hout nodig hebt voor dezelfde warmteproductie als met een oude kachel.

Bronnen: Livios en Het Laatste Nieuws